A SZEPESSÉG GYÖNGYSZEMEI

A Gönyűi Széchenyi István Általános Iskola 2. éve vesz részt sikeresen, a Határtalanul pályázaton. A nyertes pályázaton révén a 7. osztályos tanulók lehetőséget kapnak, hogy részt vehessenek ezen a rendkívüli kiránduláson. Az idei évben a Szepességet vettük célba, 2018. október 29-31. között

Először az előkészítő órán vettünk részt amit, Kiss Béla igazgató úr és a kísérő tanárok: Zsuzsa néni, Mónika néni és Kati néni tartottak. Itt megismertük az úticélokat és az utazással kapcsolatos technikai információkat. Ezután izgatottan vártuk az indulás napját.

Első nap az iskolából indulva vette kezdetét a kirándulás. Izgatottan szálltunk buszra, ahol mindenki a párjával közösen kiválasztott helyre telepedett le. Magyarországot Komáromnál hagytuk el. Az első megállónk a Bátkai alapiskola volt, ahol 9. osztályos tanulókig bezárólag kb. 500 magyar ajkú diák tanul. A második megállónk az Aggteleki – karszt, Baradla-barlangja volt. A "rövid séta" nevezetű túrán vettünk részt. Harmadik úticélunk Rozsnyó volt. Történetéről az idegenvezetőnk tartott érdekes előadást. Az utolsó megállónk Betlér volt, ahol az Andrássy család vadászkastélyát néztük meg kívülről. Idegenvezetőnk érdekes bemutatása után elindultunk az angolparkban kialakított sétányon. Az izgalmas esti séta után következő állomásunk a tátralomnici szállásunk volt. Miután elfoglaltuk a szobákat és a finom vacsorát elfogyasztottuk, fáradtan az ágyba dőltünk pihenni.

Második nap a reggeli után buszra szálltunk és elindultunk a Bélai barlanghoz, amelynek a bejárata 890 m magasan található, tehát egy kisebb túrát kellett teljesíteni, hogy odaérjünk. A cseppkövek csodálatosak és tiszták voltak. A barlangban sok lépcső (860 db) van, amit mi is megmásztunk az 1370 méteres utunk során. Következett a Szepesi vár, amely Közép-Európa legnagyobb vára. A vár és a társított kulturális emlékek, együttesen a világörökség részét képezik. A harmadik helyszín Lőcse volt. Itt meghallgattuk az idegenvezetőnktől a lőcsei fehér asszony történetét. Mint az a történetből is kiderült a lőcsei fehér asszonyt - otthonunkhoz közel - Győrben fejeztették le. Megnéztük a régi Városháza épületét és a Szent Jakab templomot is, amely Szlovákia egyik legnagyobb gótikus temploma. Negyedik helyszínünk Csütörtökhely volt. Nevét arról kapta, hogy a vásárokat csütörtökönként tartották. Megnéztük a Szent László templomot amelynek van egy román és egy gótikus templomrésze is. Végezetül, már sötétben Késmárkra érkeztünk. Az evangélikus templomba a késői idő miatt nem mehettünk be. Késmárk után újra a szállásunkra vettük az irányt.

Harmadik nap már a bőröndökkel együtt vette kezdetét a buszozás. Márkusfalván álltunk meg, ahonnét Iglóra, a Szepesség második legnagyobb városába érkeztünk. Megnéztük Szűz Mária Mennybemenetele tiszteletére szentelt plébániatemplomot, amely Szlovákia legmagasabb templomtornya (87m). A templom belsejét 16. századi fresók és értékes gótikus szobrok díszítik. Harmadik megállónk Eperjes volt. Nevét az eper ültetvényekről kapta. Megtekintettük a Szent Miklós-dómot. A gótikus építésű templomot gyönyörű motívumok díszítik, csúcsíves csarnoktemplomok mintapéldája. Az utazásunk utolsó helyszíneként Kassára érkeztünk, egyben is. Kassa címeréről egy érdekes emlékművet láttunk. Meglátogattuk a Szent Erzsébet-dómot, amely gótikus stílusban épült, meseszép díszítésekkel, motívumokkal. 1906-ban itt helyezték örök nyugalomra II. Rákóczi Ferencet édesanyjával és a fejedelem idősebb fiával együtt. Rákóczi szarkofágjára elhelyeztük iskolánk emlékkoszorúját és elénekeltük a magyar Himnuszt. Ezt követően volt egy kevés szabadidőnk, ami után a buszra szálltunk és hazaindultunk Magyarországra, Gönyűre, haza.

A kirándulásnak köszönhetően rengeteg élménnyel és emlékkel gazdagodtunk. Ezeket egy összefoglaló órán gyűjtöttük össze. Itt osztottuk meg egymással a legkedvesebb élményeinket, emlékeinket.

Baumgartner Luca 7. a

 

Névadónk

Gróf Széchenyi István


Gróf Széchenyi István - a Magyar Tudományos Akadémia megalapítója - 1791. szeptember 21-én született Bécsben, a nagy múltú és dúsgazdag Széchényi család ötödik gyermekeként. Apja Gróf Széchényi Ferenc, a Magyar Nemzeti Múzeum megalapítója.

Bővebben >

Bemutatkozunk

 

Tisztelt érdeklődő! Ön a Gönyűi Széchenyi István Általános Iskola honlapját nyitotta meg.

 

Régi elképzelésünk megvalósulását látja, amikor megtekinti iskolánk tájékoztató oldalait. Reméljük, hogy a következőkben meg tudjuk ismertetni iskolánk életének sokszínűségével, tanulóink eredményeivel, ünnep- és hétköznapjainkkal. Köszönjük megtisztelő érdeklődését!

Gönyű-Győr buszmenetrend

Gönyű már szelektál

Eseménynaptár

Étlap

Befektetés a jövőbe

Időjárás

RENDSZERINFORMÁCIÓ

A weboldal 320px-es felbontás alá nincsen optimalizálva.

Kérjük tekintse meg nagyobb felbontású eszközről oldalunkat!