Történelmi helyszínek, váremlékek és királyi bányavárosok a Felvidéken_Határtalanul!

2024. április 15-18.

TÖRTÉNELMI HELYSZÍNEK, VÁREMLÉKEK ÉS KIRÁLYI BÁNYAVÁROSOK A FELVIDÉKEN

A 2023/24-es tanévben iskolánk 7. évfolyamos tanulóival a Határtalanul program keretében 4 napos osztálykiránduláson vettünk részt a Felvidéken. Történelmi helyszíneket, váremlékeket és királyi bányavárosokat látogattunk meg. Megismertük Szlovákia, a Felvidék történelmi és természeti értékeit. A gyerekek nagyon örültek a sikeres pályázatnak, hisz sok jót hallottak a programról olyan tanulóktól, akik már voltak ilyen kiránduláson. A szülőknek és gyerekeknek tartott tájékoztatás és előkészítő óra után mindenki felkészülten várta az indulást.

Tanulói élménybeszámoló a kirándulásról:

A határtalanul első napjára virradtunk. Gönyűről reggel 6:45-kor indultunk. Első állomásunk Csicsó volt, azon belül a Gáspár Sámuel Alapiskola és Óvoda, ahol a faluról készült prezentációval vártak minket az ottani diákok. Utána saját verseket mondtak a faluról, majd elsétáltunk a Hét Vezér szoborparkhoz, ahol a szobrok nagyon szépen voltak kifaragva. Majd visszamentünk az iskolához, ahol kaptunk egy kis vendéglátást.  Ezek után tovább is haladtunk a következő állomásra, ami nem más, mint Kolozsnéma. Itt találkoztunk Szalay Rozália polgármester asszonnyal a hivatali épületben, aki elmesélte nekünk a település nevének eredetét majd a történelmét is. Számomra érdekes volt, hogy egy bizonyos temetői dombon 1000 éve temetkeznek. Majd indulni kellett a következő helyre, ami Deáki volt. Ott egy bencés templomot néztünk meg, ami nagyon szép volt. Itt felvettük az idegenvezetőnket Vali nénit, aki egész utunkat végig kísérte. Majd tovább haladtunk Galántára. Ott egy kastélyparkban sétáltunk és egy kicsit megpihentünk (láttunk véletlen egy bokszolót is, akiről kiderült, hogy világbajnok volt). Ötödik megállónk Pozsony volt, ahol megnéztük a Szent Márton Dómot, a Tűztornyot, Óratornyot és itt tettünk egy kis kitérő városnéző sétát. Sajnos az időjárás nem szerette volna ezt hosszúra nyújtani, így elindultunk a szálláshelyünkre, Felsőszelire. Egy kicsit rosszul lett megoldva a szobabeosztás, mert 6 ember a főépületben maradt, ahová mindig mentünk reggelizni és vacsorázni. Az osztály másik része meg majdnem 2 utcányira lévő épületbe szállt meg, ahogy én is. Na, de nekiálltunk kicsit felfedezni a szobáinkat, majd elindultunk vacsorázni, ami nagyon finom volt. Jó volt, hogy többször is lehetett kérni. Aztán visszamentünk és lefeküdtünk aludni.

 

 Máris a 2. napra keltünk fel. Reggeliztünk, ami mindig svédasztal volt. Majd buszra szálltunk és elindultunk Bajmócra az ottani várhoz. Nagyon szép és nagy volt, nekem nagyon tetszett. A legjobban az aranyterem tetszett. Ezután Körmöcbányára vettük az irányt és indultunk is a pénzverdébe. Megnéztük a modern és a régi részét is, plusz egy rövid videót róla. Emlékbe kaptunk egy érmét. Következő állomásunk Léva volt, ahol kívülről megtekintettük a várat, mert már zárva volt. Ez a nap is gyorsan eltelt, így visszaindultunk a szállásra, ahol már vártak minket a finom vacsorával. Majd csocsóztunk is. A többséggel visszamentünk a másik épületbe és elkezdődött az este, de mindenki gyorsan elaludt (velem együtt).

 Másnap szép időnk volt, el is indultunk reggelizni. Nagyszombatra indult az osztály, ahol meg is tudtuk nevének eredetét. Séta közben megcsodáltuk a templomokat, majd indultunk Trencsénbe. Aztán Beckó várát is bejártuk. Majd visszaindultunk fáradtan a szállásra vacsorázni. Aznap már tényleg mindenki korán lefeküdt, mert mozgalmas napunk volt. De előtte még összepakoltuk a bőröndöket, mert másnap már indultunk hazafelé. 

Utolsó nap reggel 6 órakor mindent átnéztünk, hogy elraktunk-e mindent, így most már bőröndökkel mentünk az utolsó reggelinkre a szálláson, ahol már a busz is várt minket. Mielőtt elindultunk volna, ettünk még egy finomat, és már indultunk is. De még nem haza, mert még volt látnivaló. Selmecbányára mentünk, ahol megnéztünk egy várat is és lementünk egy bányába. Majd Besztercebányára mentünk, aztán Zólyomra, ahol illően megkoszorúztuk Balassi Bálint emlékművét. Ugyanitt elbúcsúztunk Vali nénitől, aki mindennap segített minket, az utunkon mindig mondott érdekes legendákat. Itt is köszönöm neki mindenki nevében. 

Eljött a hazaút ideje, ami igen hosszú volt, de gyorsan eltelt. Összességében én nagyon élveztem, igaz elég fárasztó volt, de mindennek van ára. Sok szép helyet láttunk, szép volt több helyen is a kilátás és az épületek is. Köszönöm az Igazgató Úrnak, hogy egyáltalán benevezett a pályázatra és elmehettünk. Nekem nagyon tetszett.

Készítette: Rott Boglárka 7.

A kiránduláson készült képek a Galériában megtekinthetők!

Kép

BGA -megv.

Névadónk

Gróf Széchenyi István


Gróf Széchenyi István - a Magyar Tudományos Akadémia megalapítója - 1791. szeptember 21-én született Bécsben, a nagy múltú és dúsgazdag Széchényi család ötödik gyermekeként. Apja Gróf Széchényi Ferenc, a Magyar Nemzeti Múzeum megalapítója.

Bővebben >

Bemutatkozunk

 

Tisztelt érdeklődő! Ön a Gönyűi Széchenyi István Általános Iskola honlapját nyitotta meg.

 

Régi elképzelésünk megvalósulását látja, amikor megtekinti iskolánk tájékoztató oldalait. Reméljük, hogy a következőkben meg tudjuk ismertetni iskolánk életének sokszínűségével, tanulóink eredményeivel, ünnep- és hétköznapjainkkal. Köszönjük megtisztelő érdeklődését!

Gönyű-Győr buszmenetrend

Gönyű már szelektál

Eseménynaptár

Étlap

Befektetés a jövőbe

Időjárás

RENDSZERINFORMÁCIÓ

A weboldal 320px-es felbontás alá nincsen optimalizálva.

Kérjük tekintse meg nagyobb felbontású eszközről oldalunkat!